Carpets

Si të pastrojme një tapet

tapet

Si të pastrojmë një tapet natyral? 

Vitet e fundit, gjithnjë e më shumë njerëz zgjedhin tapetët me fibra natyrale për shtëpinë, kjo për shkak të ngrohtësisë së tyre, qëndrueshmërisë së shkëlqyer dhe procesit të prodhimit miqësor ndaj mjedisit. Nga ana tjetër tapetët natyralë janë të ndjeshëm ndaj lagështirës dhe sfidues për t’u pastruar nëse nuk njihni metodat e duhura të pastrimit.

Më poshtë do të paraqesim disa metoda si mund t’i pastroni në mënyrë të sigurtë tapetët tuaj natyralë.

Pastrimi i tapetëve natyralë i bën ata të duken më mirë dhe të zgjasin më gjatë.

Metodat e pastrimit të tapetëve natyralë

Metodat e papërshtatshme të pastrimit mund të dëmtojnë tapetët natyralë pasi tërheqin fibrat, fusin lagështi që mund të rrisë  mykun ose duke mund të shkaktojnë djegien e materialit organik përmes pastrimit me nxehtësi. Mos harroni se fibrat natyrale vijnë nga lënda bimore, kështu që ato janë të ndjeshme ndaj solucioneve industriale të pastrimit.

Pastrimi i tapetëve me fibra natyrale do të thotë pastrim me pak ujë ose pastrim në të thatë. Meqenëse fibrat natyrore janë materiale organike, uji mund t’i dëmtojë ato dhe të shkaktojë përkeqësimin e tyre ndaj pastrimi i tapetit me fibra natyrale bëhet më mirë në të thatë.

1. Shkundni tapetin

Mënyra se si thuren tapetët me fibra natyrale u jep atyre xhepa të vegjël ku mund të vendosen papastërtitë dhe pluhuri. Shkundja e një tapeti me fibra natyrale liron  papastërtitë ndaj materialit dhe largon grimcat e pluhurit .

Jepini tapetit një tundje të mirë dhe të fortë derisa të hiqen të gjitha papastërtitë.

2.Pastrimi i pikave

Për derdhje të papritura, fshijeni menjëherë njollën me një pecetë të pastër ose peshqir përpara se të zhytet më thellë në tapetin tuaj. Sigurohuni që ta fshini njollën në vend për të parandaluar përhapjen e saj në zona të paprekura. Nëse njolla nuk largohet, lagni një copë me pak ujë të holluar me sapun dhe lyejeni butësisht njollën derisa të zhduket.

Për njollat e rrënjosura thellë, ju rekomandojmë të përdorni një pastrues tapetësh komercial.

Për derdhjet e ushqimit të yndyrshëm, sapuni i enëve funksionon mirë për të zbërthyer njollat e yndyrës.

Këshillë e dobishme: Thajeni plotësisht tapetin pas pastrimit të pikave për të parandaluar rritjen e mykut. Mbajtja e tapetëve të thatë parandalon kalbjen e materialit.

4. Pastrimi me vakum

Fshesa me korrent është miku më i mirë i tapetit, dhe e njëjta gjë vlen edhe për tapetët me fibra natyrale. Duke përdorur funksionin e tharjes së fshesës me korrent, thithni çdo papastërti dhe pluhur nga tapeti juaj. Frekuenca e pastrimit do të varet nga vendi ku e vendosni tapetin tuaj. Pastroni më shpesh në zonat me trafik të lartë, më pak në zonat me trafik të ulët.

Fshesa me korrent mund të përdoret me një pluhur për pastrimin e tapetëve për të rifreskuar tapetët tuaja me fibra natyrale, si dhe për të hequr papastërtitë e rrënjosura thellë të fshehura në fibra. 

Këto ishin disa nga metodat e pastrimit në shtëpi të tapetit tuaj. Duke e mirëmbajtur tapeti zgjat më shumë dhe qëndron si i ri për shumë vite. Për rezutate më të mira ju duhet ti dërgoni tapetët  për pastrime profesionale dy herë në vit në lavanderi të cpecializuara për tapetë. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *